Minerva Kwartet

|

Het Groninger Minerva Kwartet heeft haar basis in Groningen. In het verleden traden zij op onder de naam Arcobaleno Kwartet; spelend in een nieuwe samenstelling ontstond de nieuwe naam Minerva Kwartet. Zij bestaat uit:

Hanneke van Ulsen – viool
Oktje Lambermont – viool
Maaike ten Wolde – altviool
Michelle van de Braak – cello.

Minerva is de godin van de goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid, van de menselijke geest en van de wijsheid. De muzikale Minerva nú staat voor dynamisch, beeldend, divers, intellectueel en nieuwsgierig.

Het Minerva kwartet speelt repertoire dat zich uitstrekt van de vroeg klassieke periode tot de 21e eeuw. Daarnaast verleende het Minerva kwartet in 2017 medewerking aan het Somme 100 Noord project, geleid door Hildo Flierman, waar 100-jaar oud filmmateriaal uit de 1e wereldoorlog werd vertoond onder begeleiding van live muziek! Verder stonden in 2017 het Stabat Mater van Pergolesi, die 7 letze Worte van Haydn en het Gloria van Vivaldi op het programma. In 2018 met Vrouwenkoor Mrs Johnson; in Zeerijp met werken van Haydn en Sibelius; het Requiem van Fauré in Winschoten en concert in de Theaterboerderij in Ekehaar, met kwartetten van Glass, Haydn en Sibelius. In november koor-begeleiding in Winschoten én het strijkkwintet van Schubert. In februari 2019 de eerste concert-lezing in Veendam, over de ontwikkeling van het strijkkwartet en haar repertoire. Op 9 november een nieuwe concertlezing in de Theaterboerderij in Ekehaar. Vervolgens zijn ze nauw betrokken geweest bij het project Sporen!.

Het laatste grote project Sporen! opnieuw opgezet door Hildo Flierman, oorspronkelijk rond de herdenking van 75 jaar vrede, met onder andere Different Trains van Steve Reich voor strijkkwartet en tape, is (na tot twee keer toe wegens de Corona-pandemie uitgesteld te zijn) vanaf mei 2022 in diverse concertzalen door het land te horen en te zien geweest. Op zondag 4 september 2022 was de laatste, vanwege de locatie ook zeer indringende, voorstelling te zien in Ellecom, in de voormalige SS-turnhal.

Het Minerva kwartet werd een aantal jaar gecoached door het Praagse Bennewitz Quartet.

Tijdens een masterclass